Milyen járműveknek jár a zöld rendszám?

Egyre több a zöld rendszámos autó az utakon, sokaknak mégsem teljesen tiszta hogy milyen járművek jogosultak rá. Az alábbi cikkben tisztázzuk.

0

Egyre sűrűbben találkozhatunk zöld rendszámmal rendelkező járművekkel a közutakon, hiszen a Magyarországon kiadott zöld rendszámok száma meghaladta már a harmincezret is. Sokaknak talán mégsem teljesen világos, hogy milyen meghajtású személygépkocsik jogosultak a zöld rendszámra, és milyen meghajtásúak nem. Ezek a járművek ugyanis nem feltétlenül csak tisztán elektromosak, hanem részlegesen lehetnek belső égésű motorral meghajtottak is. De akkor miért jár nekik megkülönböztetés, amivel egy csomó előnyhöz jutnak?

A zöld rendszám jogosultsági körét elsődlegesen a a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló  326/2011. (XII. 28.) számú Kormányrendelet határozza meg, amit kiegészít az egyes közlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról című 467/2015. (XII.29.) Kormányrendelet. Előbbi értelmében “a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira világoszöld alapszínű…különleges rendszámtáblát ad ki”.

Toyota Mirai

A rendelet egyértelműen meg is határozza, hogy milyen járművek számítanak környezetkímélő képkocsiknak:

  1. A tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály)
  2. a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály)
  3. a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a 2-es pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

A leírtak értelmében tehát zöld rendszámra jogosultak egyrészt a teljesen elektromos meghajtású autók (mint pl. Hyundai Kona, VW ID.3 vagy Skoda Enyq IV), az olyan konnektorról tölthető hibridek, melyek legalább 25 km-t tudnak elektromos üzemmódban megtenni (például VW Passat GTE vagy Hyundai Ioniq plug-in), valamint a hatótávnövelt villanyautók (Opel Ampera vagy BMW i3 REx), illetve az egyéb zéró károsanyag kibocsátással rendelkező járművek (pl. Toyota Mirai).

Volkswagen ID.3

Nem véletlen tehát, hogy bizonyos esetekben zöld rendszám látható egy hangos terepjárón, hisz nagy valószínűsségel plug-in hibrid hajtáslánccal van szerelve. A zöld rendszám számos előnyt biztosít ezeknek a járműveknek, többek között:

  1. nincs átírásnál vagyonszerzési illeték
  2. nincs cégautó adó
  3. nincs regisztrációs adó
  4. nincs teljesítményadó
  5. sok városban díjmentes a parkolás

A kedvezmények igénybe vételével felhasználástól függően több tízezer, vagy akár több százezer forintot is meg lehet spórolni évente. A zöld rendszám igényléséhez mindenképpen típusbizonyítványra van szükség, amit az esetek többségében az adott jármű gyártója állít ki és a Nemzeti Közlekedési Hatóság hagy jóvá. Fontos még megjegyezni azonban, hogy pusztán a zöld rendszám nem tesz jogosulttá az akár 2,5+2,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásra, hiszen az csak és kizárólag a pályázat feltételeiben meghatározott tisztán elektromos meghajtású modellekre igényelhető.

Előző cikkMilyen autók vásárlását támogatja az állam 5 millióval?
Következő cikkSkoda Enyaq teszt – a hétköznapok csúcsa
Fischer András
Ötödik éve az elektromobilitás frontvonalában harcoló újságíró.