Ismét igényelhető támogatás elektromos kerékpárra

Ismét megnyílt a lehetőség állami részfinanszírozással elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására.

0

Az elektromos meghajtású személygépkocsik, illetve elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlását ösztönző vissza nem térítendő állami támogatások hosszú ideig az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozásában lévő IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül voltak igényelhetők. Decemberben azonban az ITM létrehozta a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt-t, amely átvette az autóiparhoz kapcsolódó programok koordinációját, így az elektromos meghajtású közlekedési eszközök állami támogatású pályázati rendszerét is.

Elektromos rásegítésű kerékpárra pályázatot első ízben 2020-ban írtak ki, most pedig április 14-től pályázható ismételten az állami dotáció ilyen jellegű közlekedési eszközök vásárlására. A támogatás célja nem más, mint a 2050-re kitűzött karbonsemlegesség elérésének elősegítése. 

Az előző pályázási körben támogatott 6 ezer elektromos rásegítésű kerékpár száma 10 ezerre nőhet, hiszen a közzétett pályázati felhívás alapján a programra egymilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre. Pályázni pedig ennek a keretösszegnek a kimerüléséig, vagy legkésőbb 2023. április 13-ig lehet. Az új kiírásban ráadásul a jelentkezés folyamata is sokkal egyszerűbb lett, a korábbi szakaszos forma helyett folyamatosan be lehet nyújtani a támogatási igényeket. 

Jogosultság tekintetében szinte bármely magyar adóazonosító jellel rendelkező természetes személy benyújthat pályázatot, mindösszesen azok esnek ki a jogosultak köréből, akik a 2020-as PEDELEC támogatási kiírásban már részt vettek és fel is használták a támogatást. A kerékpár típusa illetve beszerzése szempontjából azonban már jóval kötöttebb a kiírás.

Az elektromos rásegítésű közlekedési eszközt ugyanis csak és kizárólag a HUMDA rendszerébe regisztrált és akkreditált kereskedőknél lehet megvásárolni, melyek listája ide kattintva érhető el. Személyenként legfeljebb 1db pályázatot lehet benyújtani, pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt kerékpárok esetén maga a kerékpár legfeljebb bruttó 600.000 Ft eladási árral rendelkezhet, melyből a támogatás mértéke 50%, de maximum 100.000 Ft. Nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt kerékpároknál pedig az eladási ár bruttó 1.200.000 Ft lehet, a támogatás mértéke szintén 50%, de legfeljebb 180.000 Ft.

A megvásárolni kívánt terméknek ráadásul számos műszaki követelménynek is meg kell felelnie, mint például az elektromos rásegítés névleges teljesítménye maximum 250 W lehet, de a kerékpár tömegére és még a kerék méretére is vannak megkötések. 

A felhívással kapcsolatos részletek a HUMDA weboldalán ide kattintva érhetők el.

Előző cikkMeddig használható jól egy akkumulátorcsomag?
Következő cikkSegítségért kiált a Tesla