A Tesla a ma este Hawthorne-ban tartott eseményén hivatalosan piacra dobta a Model Y-t. A bemutató nem tartogatott semmilyen extra meglepetést, de sok olyan részletre fény derült, amelyek majdnem, hogy meghaladták a várakozásainkat. A Model 3 platformon alapuló kompakt elektromos SUV, a Model Y, akár 300 mérföldes (kb. 480 km) távolság megtételére is képes, és meglepő módón akár hét személy is elfér benne. A várakozásoknak megfelelően a Model Y dizájnja nem tartogat nagy meglepetéseket, hiszen a Model 3-at veszi alapul, és a sedan és SUV keresztezéséből, illetve annak kompakt verziójaként jött létre. A Model Y kivitelezése rendkívül hasonló a Model 3-éhoz. Erre Elon Musk CEO is felhívta a figyelmet, de attól ez még mindig elég meglepő, amikor élőben látjuk a Model Y-t. El kellett telnie egy pár másodpercnek, amíg felfogtam, hogy nem egy Model 3-at látok, főleg azért, mert pont egy Model X és egy Model 3 mellett állt:

Az egyértelmű, hogy picit magasabb, mint a Model 3. Ezen a képen látszik, hogy majdnem eléri a Model X magasságát. A nagyobb méret összesen 1.9 m³ rakodóteret tesz lehetővé, és az egyik nagyobb meglepetés, amit megtudtunk, hogy tényleg lesz egy opcionális, a férőhelyeket akár hétre bővítő harmadik sor is, amiről korábban már hallottunk pletykákat. Ezt a harmadik sort még nem tudtuk jól megnézni (le volt hajtva a tesztmenet alatt), és a Tesla is csak ezt az egy képet tette eddig közzé:

A Model Y specifikációit viszont kiadta a cég. Ezek a legfontosabbak:

• hatótávolság akár 300 mérföldig
• várható ötcsillagos minősítés
• 0-60 mérföld/óra 3,5 másodperc alatt
• 0,23 alaktényező

Az autó meggyőző aerodinamikai teljesítményének köszönhető a várakozásokat meghaladó 300 mérföldes hatótávolság, amit a nagy hatótávú akkumulátor egy töltéssel meg tud tenni. Az induló ár végülis 39 ezer dollár lesz 2021 tavaszán, de ez csak a „normál hatótávolságú” csomagra vonatkozik, amit érdekes módon úgy jelöltek, hogy magasabb a hatótávolsága, mint a normál hatótávolságú Model 3-é. Mindez arra enged következtetni, hogy a modellek nem ugyanazt az akkumulátort fogják használni, de a jármű kérdéses verziójára még mindig kb. két évet kell várni. A Model Y drágább verziói, amelyek komolyabb akkumulátorral, kettős motorral és nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, először 2020 őszén fognak megjelenni. Ez a típus valószínűleg ugyanazt a nagy hatótávú akkumulátort fogja használni, mint a Model 3, és a méretéből adódóan kicsit kevesebb lesz a hatótávolsága. Ahelyett, hogy elkezdtek volna foglalásokat fogadni ezer dollárért, mint ahogyan a Model 3-nál tették, a Tesla már el is indította a Model Y online dizájn stúdióját, ahol a vásárlók 2,500 dolláros foglalóval rendelést is le tudnak adni.

Itt egy rövid video az első Model Y tesztmenetről:

 

Következő cikkA Ford 850 millió dolláros befektetéssel növeli az elektromos autókat érintő gyártási kapacitását