Az XJ luxusszedán tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját egy, a képen is látható korlátozott modell kiadásával. Azonban a tavaly év vége felé bevezetett és rendkívül szigorú WLTP szabványnak a Jaguar XJ nagy fogyasztású V8-as motorja már nem felel meg, így az az XJ, amit ismerünk, eltűnik, júliusban befejezik a gyártását.

Azonban a modell rajongóinak nem kell csüggednie, hiszen 2020-ban érkezik az XJ teljesen megújult és teljesen elektromos verziója, hogy versenyre keljen többek közt a Porsche Taycannal és az Audi E-Tronnal.

A Jaguar már bejelentette, hogy az XJ a felső árkategóriában fog helyet kapni, és azoknak szánják, akik amúgy egy Mercedes S-Class-t vagy Audi A8-at vásárolnának. Persze nem lesz egyszerű szembenézni a német óriásokkal, mivel a Mercedes már az S-Class elektromos változatán dolgozik, aminek valószínűleg EQS lesz a neve, és az Audi is azon gondolkozik, hogy teljesen elektrifikálja az A8 következő verzióját.

A brit nagymacskának persze alaposan át kell majd alakítania az autót, ezzel kapcsolatban a tervezésért felelős igazgató Ian Callum azt nyilatkozta, hogy az XJ továbbra is egy sportautó üzenetét fogja közvetíteni, annak ellenére, hogy egy nagyméretű luxusszedán lesz. A méretbeli növekedésnek köszönhetően nagyobb lesz az utastér. Ennek a hírnek feltehetőleg örülni fognak a hátul utazók, hiszen nem egyszer érte kritika ezzel kapcsolatban az XJ-t.

Nagyon várjuk már, hogy a Jaguar előrukkoljon az új koncepció részleteivel, főleg arra vagyunk kíváncsiak, hogyan fogják helyettesíteni a belsőégésű motort.

Előző cikk2019 áprilisában az Európában eladott plug-in elektromos autók száma 30%-al növekedett
Következő cikkA BMW hisz az e-mobilitásban – 1. rész