Sokan még mindig azt gondolják, hogy az elektromos autókkal nem lehet komolyabb autós kiruccanásokat tenni, az elektromos töltőinfrastruktúra hiánya miatt. Azonban egy 84 éves Tesla tulajdonos ennek ellenkezőjét bizonyította be. George Teepe kaliforniai lakos eltökélte, hogy ő lesz az első, aki elektromos autóval jut el a Jeges-tenger partjáig.

Mindez sikerült is neki, 84. születésnapját június 2.-án, Tesla elektromos autójában ünnepelte, miközben arra várt, hogy a komp átvigye a Yukon folyón Kanada Északnyugati területek elnevezésű territóriumába. Teepe másnap meg is érkezett Inuvik városába, ahol az egyik helyi lakos konnektorán keresztül tudta feltölteni Tesláját, majd június 4.-án el is érte végcélját, Kanada egyik legészakabbra fekvő pontját, Tuktoyaktuk-ot. „Nagyon kedves és segítőkész volt mindenki.” – mondta Teepe.

A Tesla Supercharger hálózat jelentősen megkönnyítette az út első felét. Azonban ahogyan egyre északabbra haladt, egyre több kihívással kellett szembenéznie. Elmondása szerint Teepe körülbelül harmincszor töltötte fel autóját azután, hogy elhagyta Kaliforniát, többek közt töltőállomásokon és lakókocsi parkolókban. Ahol pedig nem volt megfelelőt töltő-infrastruktúra ott improvizálnia kellett, és műhelyek segítettek neki. „Egy kicsit többet kell előre tervezni.” – vallotta be Teepe.

Miután elhagyta Las Vegas-t, Salt Lake City-t, és átlépte az amerikai-kanadai határt, átautózott Calgary, Red Deer, Fort St. John és Dawson Creek városain, mielőtt elérte az alaszkai autópályát. „A kedvenc részem a Dawson City és Inuvik közötti szakasz volt. Eltartott egy pár napig” – mondta Teepe. „Eagle Plains-ben találkoztam egy emberrel, aki azt mondta, hogy erre még sosem járt elektromos autó.”

„Ha nem vagy nyugdíjas, akkor ne vágj bele egy ilyen útba, mert nem tudod mikor fogsz visszaérni.” – foglalta össze Teepe.

Előző cikkÚj elektromos csuklós busz érkezik a Volvo-tól
Következő cikkA GM megmondja, miért kell várni az elektromos pickupra