Egyelőre még pénzügyi szempontból nem éri meg az, ha elektromosra váltunk, de mindez hamar megváltozhat. A Volkswagen Group, az egyik legnagyobb autógyártó, amely komolyan veszi az elektrifikációt, az alá tartozó Seat márkájában látja a potenciált arra, hogy valóban megfizethető, teljesen elektromos városi autókat hozzon létre, melyek a csoport moduláris MEB platformjának csökkentett verzióján alapulnának. Azonban mindehhez még rengeteg akadályt kell legyőzni.

A VW fejlesztési igazgatója Frank Welsch arról nyilatkozott az Automotive News-nak, hogy radikális változásra van szükség az elektromos kialakítást érintően. Ide tartozik a létfontosságú meghajtás-alkatrészek méretbeli csökkentése, valamint a felhasznált alapanyagok minimalizálása. Welsch szerint az ajtókkal merőlegesen elhelyezett akkucellákat is el lehetne fordítani 90 fokkal, amivel a cellák nagyobb védelmet kaphatnának az esetleges balesetek során. Illetve kérdéses még az is, hogy a hatótávolság növelésének érdekében szükség van-e növelni a MEB platformhoz tervezett motorok számát.

A VW nyíltan beismeri, hogy a megfizethető elektrifikációt jóval nehezebb valóra váltani, mint ahogyan azt az iparág remélte. És ez rendben is van, a fejlesztés nem egyszerű, nincs azzal probléma, ha egy autógyártó erről nyíltan beszél. Így a vásárlók is releváns tájékoztatásban részesülnek az elektromos autók kapcsán.

„Drága autót mindenki tud építeni. Egy megfizethető létrehozása már jóval nagyobb kihívás egy tervező számára.” – mondta Welsch, majd hozzátette, a VW kis méretű elektromos paltfomja egy fontos lépcsőfok lesz afelé, hogy olcsó elektromos autókkal lássák el a világot.

Előző cikkA norvég piacot is letarolta a Tesla
Következő cikkElektromos Tesla repülő? Elon Musk szerint öt éven belül itt van