Ugyan a két német autógyártó óriás már az év elején bejelentette együttműködését, a mai napon vált a riválisok kapcsolata igazi kötelékké. Partnerségük célja, hogy 2024-re elindítsák a következő generációs önvezető technológiájukat a személygépjárműveikben is.

A minap bejelentett hosszútávú kapcsolatot kölcsönös egyetértésre és támogatásra alapozza a két vállalat, és az automatizált fejlesztések és lehetséges innovációk kutatása érdekében hozták létre.

A kiadott közlemény szerint a BMW és a Daimler:

“…szoros együttműködésben fejleszti a következő generációs vezetést támogató asszisztenseket, többek között az automatizált parkolás és az autópályán használható vezetésautomatizálás terén. Emellett további tárgyalások folynak az együttműködés kiterjesztésérről amely várhatóan a városi területek és a városközpontok magasabb szintű automatizálására fókuszál majd. Ez hangsúlyozza a kooperáció hosszú távú és tartós jellegét, amely kiterjed majd az automatizált vezetés több platformjára is.”

A vállalatok viszonylag gyors piaci bevezetésben gondolkodnak, hiszen “várhatóan már a 2024-es gépkocsikban szerepelni fognak az újítások”. Ahogyan az sejthető is, kizárólag a két vetélytárs gépjárműveiben lesz elérhető az önállóan fejlesztett technológia.

Még az év eleji bejelentés előtt került nyilvánosságra az is, hogy a BMW és a Daimler 1 millió dolláros mobilitási partnerséget kötött. Ennek fókusza sok más egyéb mellett például a töltőállomások kialakítása lesz.

A gyártók együttműködése más vállalatokkal egyébként nem meglepő, a Daimler és a Bosch például már egy ideje szövetségben áll, de a BMW is szorosabbra fűzte a kapcsolatait például az Intel táborával.