Sokak számára a kevesebb üzemanyagköltség az egyik fő motiváció egy elektromos jármű vásárlása esetén, ami bőven kompenzálhatja a leendő tulajdonost a drágább kezdeti, esetleg magasabb befektetésért.

Azt, hogy konkrétan mennyit is lehet spórolni az üzemanyagon, nehéz kiszámítani, mivel a benzin és az elektromosság ára attól függ, hogy ki hol, lakik, valamint az autó használatának módja is fontos tényező. Azonban létezik egy egész korrekt elektromosság vs. benzin/dízel kalkulátor, amely a következők szerint működik:

(Mivel a kalkulátor amerikai mértékegységek szerint működik, legyen kéznél egy-két mértékegység és pénznem átváltó program.)

Először is meg kell határozni, hány kilométert vezetünk egy hónapban átlagosan. Mivel hacsak nincs egy rendszeres és kötött napirendünk, ezt elég nehéz megbecsülni, azt ajánljuk, hogy írjuk le a pontos adatokat a kilométeróráról, és aszerint számoljunk átlagot.

Ezután nézzük meg, mi az elektromos autónk hatékonysági besorolása (illetve azé a modellé, amit meg kívánunk vásárolni). Mivel különböző hatékonysági adatok léteznek a városi, autópályás, és kombinált vezetési módokra, válasszuk ki azt, amelyik a legjobban kifejezi a vezetési körülményeinket.

Amúgy leghatékonyabbnak ítélt elektromos autók között a Model 3 mindhárom verzióját és a Hyundai Ioniq-et találjuk. A nagyobb és nehezebb Model S és Model X hatékonysága kicsit gyengébb, de még mindig magasan veri a Jaguar I-Pace és az Audi e-tron adatait, amelyeket gyakran a Tesla versenytársaiként említenek.

De térjünk vissza a matekhoz. Adjuk meg a kWh-ként is összeget, amit az elektromosságért fizetünk, ezt a villanyszámlából ki tudjuk deríteni. Ezután nézzük meg annak a hagyományos autónak az fogyasztását, amellyel össze akarjuk hasonlítani a villanyautót.

Majd végül adjuk meg az átlagos literenkénti benzinárat. Ha az összes adatot beírjuk, a rendszer szépen kiszámolja, hogy havonta mennyit spórolunk meg az elektromos autónkkal. Természetesen ez a kalkulátor csak hozzávetőleges értékeket tud mutatni, de mindenképpen hasznos ahhoz, hogy konkrét számokban tudjunk gondolkozni.

Előző cikk24 óra alatt ezer mérföld egy elektromos motoron
Következő cikkJól megy Amerikában az Audi e-tron, de a Tesla Model X még jobban