A Tesla Európa nagy részén már jelen van, de egy ideje nem lépett új piacra. Főleg a kisebb, Kelet-európai országok maradta ki eddig a terjeszkedésből, ám most változás fog beállni ezzel kapcsolatban.

Korábban olvashattunk arról, hogy Csehországban és Izlandon is megjelent a vállalat, és legutóbb még nyár elején került szóba, hogy Európa keletebbi országai felé is nyitni fognak.

Most hivatalosan is megerősítették, hogy rendeléseket fogadnak Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Szlovéniából is. Noha a hivatalos bejelentésként szolgáló tweet elsőre csak Model 3 autókról beszél, a Tesla a Model S és Model X megrendeléseket is fogadja. Jelenleg a régióban nincs túl sok szervizközpont. Varsóban van egy, és Budapesten terveznek nyitni egy újabbat, de ennyi. Azonban Supercharger állomásokkal már jobb a helyzet, és az új bejelentés azt is jelenti, hogy még több fog kiépülni az elkövetkező évek során. Azt Musk is tudja, hogy a szervizközpontok és a Supercharger töltőállomások elérhetősége nagy szerepet játszik abban, hogy valaki vásárol-e Teslát, vagy sem.

Amúgy annak ellenére, hogy hivatalosan ezekben az országokban nem árusít a Tesla, sokan vásárolják meg autójukat külföldön, majd behozzák őket, viszont ez gyakran sok papírmunkával és egyéb adminisztrációs kellemetlenségekkel jár. Lengyelországban például kimondottan sokan vezetnek külföldön vásárolt Teslát.

A Tesla komolyan veszi a kelet felé való nyitást, a tervek szerint még idén megjelennek Kazahsztánban is.

Annak ellenére, hogy ezek a piacok aprónak tűnhetnek külön-külön, összeadva már egész komoly tényezőt formálhatnak. Nálunk például évente kb. százezer új autót vásárolnak, Lengyelországban pedig ez az érték az 500 ezret is eléri. A román és a szlovén piac kicsit kisebb, ott évente 70-70 ezer új autót értékesítenek, viszont ha ezeken a piacokon akár egy kicsit is menő az elektromos autók részesedése, a Tesla nagy lépést tehet meg az autóik népszerűsítése terén.

FORRÁShttps://electrek.co/2019/08/23/tesla-expansion-poland-hungary-romania-slovenia/
Előző cikkA Porsche hivatalosan is megmutatta a Taycant belülről
Következő cikkA Tesla és az LG beszállítói szerződést kötött