A korábban tárgyalt hatótávolság és gyorsulás mellett a töltési infrastruktúra egy újabb komoly tényező. Noha a Porsche a töltési sebességben veri a Teslát, mivel a Taycant 270 kW-is lehet tölteni, a Model 3-at 250 kW-al, a Model S-t és X-et pedig „csak” 200 kW-al, a töltés mégsem válik egyszerűbbé, mivel körülbelül egy kezünkön meg lehet számolni az Egyesült Államokban működésben lévő CCS Combo töltőket, amelyek 270 kW-ra lennének képesek.

És akkor még nem is beszéltünk a töltőhálózat kialakításáról. Mivel a Tesla mindenkinél előbb kapcsolt, már akkor tudta, hogy gyorstöltő kapacitással rendelkező állomásokat kell kiépítenie, amikor a többiek még az első elektrifikált autóikat tervezgették. A Tesla hálózata kiterjedt, és ma már a Teslások bárhova elmehetnek, ahova a benzines autók tulajdonosai is el tudnak.

Emellett az elektromos autóipar többi résztvevője többféle hálózatot kell, hogy igénybe vegyen, amiket ráadásul nem is ők kontrollálnak. Az Electrify America egy hasznos új kezdeményezés, de ők is azokra a helyekre telepítik a töltőiket, ahol ez a Teslások számára már évek óta elérhető. És a harmadik fél által működtetett töltőállomások telepítésénél az első szempont az, hogy hol tudnak kedvezményeket igénybe venni, és nem az, hogy hol van rájuk valóban igény. Ezeken az állomásokon ráadásul kevesebb is a töltő, és sok felhasználó tapasztalata szerint gyakran le is robbannak. Arról nem is beszélve, hogy drágábbak is, és gyakran nem is a hirdetett sebességgel töltenek.

De itt még mindig nincs vége, olvass tovább a következő részben!

Előző cikkA Tesla 5 éves előnyben van és szinte utolérhetetlen a technológiája – 1. rész
Következő cikkA Tesla 5 éves előnyben van és szinte utolérhetetlen a technológiája – 3. rész