Nemrég az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is kötelezővé tette, hogy az elektromos autók hangot adjanak ki alacsony sebesség mellett, hogy megakadályozzák a gyalogosokat érintő baleseteket. A különböző autógyártók már el is kezdték megvalósítani különféle megoldásaikat, korábban már a Jaguar I-Pace és a Mercedes-Benz EQC SUV is bemutatta mit talált ki erre.

Most a Tesla is azon dolgozik, hogy megfeleljen ezeknek az előírásoknak, ami egy, a Model 3-at érintő frissítés formájában fog testet ölteni. A 2019. szeptember elsejétől gyártott és az amerikai piacra szánt Model 3-ak mind gyalogos-figyelmeztető rendszert is fognak kapni. Ennek a hangnak 30 km/h alatti sebességnél kell hallatszania a szabályzat szerint, akár előre, akár hátra halad az autó. A hangot egy elöl elhelyezett hangszóró fogja kiadni, amely figyelmezteti a gyalogosokat arra, hogy egy Tesla jár a közelben.

Az eszköz egyelőre csak a Model 3-at érinti, de nemsokára a Model S és az X is meg fogja kapni a frissítést.

A villanyautók által kiadandó elektromos hangeffektek megosztják az elektromos közösséget. Noha sokan elismerik, hogy a hangtalanság balesetveszélyes lehet, főleg a látássérültek számára, számos vélemény szerint ez elveszi az elektromos járművek egyik fontos elemét. Hiszen a légszennyezés és az emisszió-csökkentés mellett a városi zajszennyezés korlátozása is az elektromos járművek egyik fő előnye. Mivel nagy sebességeknél a villanyautók szinte ugyanolyan hangosak, mint a benzines társaik, így ez a csendesség inkább az alacsony sebességeknél játszana. Azonban alacsony sebességeknél a benzines autók is csöndesek, így felmerül a kérdés, hogy szükséges-e egyáltalán ezzel vegzálni az elektromos közlekedést.

Előző cikkÖnvezető Apple autót kaptak lencsevégre
Következő cikkA Hyundai bemutatta a 45 elnevezésű elektromos koncepciót