Az Amazon is csatlakozott azon vállalatok közé, amelyek 2040-re – tíz évvel a párizsi egyezményben megjelölt dátum előtt – tevékenységeik szén-dioxid kibocsátását nettó nullára tervezik kihozni. Ezek a vállalatok vállalják, hogy rendszeres jelentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, dekarbonizáló stratégiákat léptetnek életbe valódi üzleti változtatásokon és újításokon keresztül, fejlesztik energiahatékonyságukat, valamint az emellett továbbra is fennálló emissziót pedig további, mérhető, tartós és társadalmilag előnyös megoldásokkal semlegesítik. Es mindezt 2040-re.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója szerint, ha egy akkora vállalat, mint az Amazon 10 évvel előbb eleget tudni tenni az előírtnál a párizsi egyezmények, akkor ezt bármelyik másik vállalkozás is meg tudja tenni, így példát szeretnének mutatni. Az Amazon már korábban bejelentette azt, hogy 440 millió dollárt fektet be az emisszió-mentes és elektromos járműveket gyártó Rivianba. Most pedig az új elköteleződés részeként 100 ezer járművet rendeltek meg tőlük, melyeket a kiszállításokra fogják használni. Ekkora mennyiségű elektromos járműflottát még nem rendelt senki sehonnan. A szállítóautók 2021-ben fogják elkezdeni házhoz vinni a csomagokat, 2022-ig az Amazon már tízezret szeretne az utakon látni, majd 2030-ra érheti el a teljes, százezres létszámot az elektromos flotta. Így 2030-ban már évente 4 millió tonna szén kibocsátásának megtakarításáról lehet beszélni.

Az Amazon más csatornákon is rákapcsol a zöldülésre. 2024-re globális infrastruktúráját 80%-ban megújulókkal szeretné ellátni, ami 2030-re már mind a 100%-ra vonatkozna. Az Amazon már 15 szél- és napenergia-projektet is elindított, amik több mint 1300 MW-nyi energia termelésére lesznek képesek, ami évente 3,8 millió MWh-nyi tiszta elektromosságot jelent. Emellett 100 millió dollárt áldoznak a környezetvédelmi területek védelmére és újraerdősítésére is.

Előző cikkMinden, amit az elektromos BMW 7 Series-ől tudni lehet
Következő cikkA Mitsubishi egy kisméretű plug-in hibrid SUV-vel készül a tokiói autókiállításra