Ukrajnában az újonnan bejegyzett elektromos autók száma rohamosan növekszik. A kormány befektetése úgy tűnik, hogy megtérülni látszik, de azért még messze vagyunk az ideális állapottól. Mindössze 7 hónap alatt 37%-os növekedést értek el az eladások terén, ezzel bekerülve az öt leggyorsabban növekvő piac közé 2019-ben, már ami az elektromos autókat illeti.

2019-ben 7542 elektromos autót értékesítettek. Ez a szám 2018-ban mindössze 5300 volt. Összehasonlításképpen például Lengyenországban 2018 végén összese 8637 elektromos autó volt az utakon, ami Ukrajnában ennek kétszerese.

Lengyelországgal szemben Ukrajnának több évre szóló terve van az e-mobilitással kapcsolatban. Wołodymir Omelian, a közlekedésügyi miniszter 15 évre szóló terveket fektetett le. Ennek az első fázisa már meg is valósult – ezen autók vásárlásakor elengedik az adót, ami Ukrajnában 20 százalék.

Ez a szabályzat 2018 január 1.-vel lépett életbe. Még abban az évben hatszorosára emelkedett a beimportált elektromos autók száma. Ezután 10%-át elengedték a biztosításnak, valamint külön parkolóhelyeket hoztak létre az elektromos autósok számára.

Előző cikkVULOG: co-mobility a jövő
Következő cikkA Porsche további 900 töltőállomás telepítését tervezi