Ma délelőtt a hazai buszközlekedés szempontjából jelentős eseménynek adott otthont a Zalaegerszeg melletti Zala ZONE járműipari tesztpálya. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár által tartott sajtótájékoztató keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Zöld Busz Mintaprojektben részt vevő városok vezetői együttműködési megállapodást írtak alá. A küszöbön álló elektromobilizáció szemléltetéseként a helyszínen egy, a debreceni Inter Traction Electrics Kft. emblémájával felékesített (!) kétajtós Mercedes-Benz eCitaro bemutatóbusz fogadta a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Európai Unió Fehér Könyve szerint 2050-re 80-95%-kal (2030-ig 40%-kal) kell csökkenteni a tagállamok CO2-kibocsátását az 1990-es szinthez képest – Magyarországon 2017-ig 32%-os csökkenést sikerült elérni (frissebb adat nem áll rendelkezésre). A kormány célkitűzése az, hogy 2050-re Magyarország teljesen klímasemleges országgá váljon.

A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány a klímavédelemről szóló 2020. évi XLIV. törvényhez kapcsolódva jelentette be a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet. Az Akcióterv 7. pontja az összes emisszió mintegy 20%-áért felelős közlekedési szektor zöldítése. Az elektromos autók vásárlásának támogatása mellett ennek kiemelt részét képezi a Zöld Busz Program, amelynek keretében a kormány az elkövetkezendő 10 év során összesen 36 milliárd forintnyi támogatást biztosít a helyi közösségi közlekedést ellátó önkormányzatok és közszolgáltatók számára lokálisan zéró emissziós autóbuszok vásárlásához.

Debrecenben indul útjára a Zöld Busz Mintaprojekt

A program keretében a tervek szerint új lendületet kap a hazai városok helyi járműparkjának cseréje – ehhez kapcsolódóan a miniszter megerősítette azt a továbbra is merészen hangzó tervezetet, miszerint 2022-től a 25 ezer főt meghaladó lélekszámú településeken kizárólag elektromos hajtású autóbuszok állhatnak majd városi forgalomba.

Hozzátette, ez nem kizárólag akkumulátoros villanybuszok beszerzését jelenti, az infrastrukturális követelmények teljesülése esetén ugyanis szerepet kaphatnak hidrogén üzemanyagcellás típusok és önjáró trolibuszok is. A kormány számításai alapján a beszerzések eredményeként 10 éven belül minden második nagyvárosi helyi járatú autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon.

A Zöld Busz Programra a kormányzat célzott iparfejlesztésként is tekint, melynek során szerepet kap a hazai buszgyártás ösztönzése, megerősítése. A cél az, hogy a magyar városokban közlekedő autóbuszok hazai hozzáadott értékhányada elérje a 60%-ot.

A programot a Zöld Busz Mintaprojekt előzi meg, amely két fő részből, egy demonstrációs és egy finanszírozási alprojekt-elemből áll, ezek mindegyike 800-800 millió forintos költségvetéssel rendelkezik. A lokálisan zéró emissziós közlekedési módok népszerűsítését és az állampolgárok klímatudatosságának növelését, valamint a villanybuszok bemutatását és tesztelését célzó demonstrációs szakasz a tervek szerint szeptember 1-ével veszi kezdetét.

Az első állomás Debrecen lesz, ezt követően 1-1 hónapon át további hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező városban, egészen pontosan Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Esztergomban jelennek meg demonstrációs céllal a projektben részt vevő villanybuszok. A felsoroltakon kívül a Mátrai Erőmű térsége is bevonásra kerül a későbbiekben.

A villanybusz-beszerzések támogatását szolgáló finanszírozási alprojekt keretében elsőként Debrecen vásárolhat legalább 12 darab elektromos autóbuszt kormányzati támogatással a közeljövőben. Ez lesz az első beszerzés a projekt részeként.

A Mintaprojekt buszgyártóknak és -forgalmazóknak szóló, július 30-án zárult részvételi pályázatára 8 ajánlat érkezett be, összesen 11 piaci szereplőtől (az egyes esetekben konzorciumban indult cégeket is beleszámítva). A pályázaton az önálló hazai indulók mellett megjelentek német, lengyel, cseh, török, holland és kínai cégek is. Közülük kerül ki az a minősített buszgyártó partneri kör, amelynek termékei bemutatkozhatnak a hazai nagyvárosokban, állami forrásból támogatott demonstrációs mintaprojekt ugyanis csak minősített partnerekkel valósítható meg.

A projekt következő lépéseként várhatóan október 15-én jelenik meg a Zöld Busz Program 2020-21-es forrásainak kiosztását célzó, 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás. Az eredetileg meghirdetett, 20%-os mértékű állami támogatásnál akár kedvezőbb feltételekre is számíthatnak a pályázat résztvevői, a kormányzati források mellett ugyanis európai uniós támogatások bevonására is sor kerülhet. Kaderják Péter államtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy hosszú távon az elektromos hajtású autóbuszok vételárának csökkenésével számolnak, így a későbbiekben a járművek beszerzésére adható állami támogatás mértéke is csökkenő tendenciát mutathat.

A beszédek végén Palkovics miniszter és a mintaprojektben részt vevő városok polgármesterei, illetve alpolgármesterei ünnepélyesen aláírták a demonstrációs mintaprojektek megvalósításáról szóló együttműködési megállapodást.

Előző cikkElkezdődött a Zöld Busz Program Magyarországon
Következő cikkValóban környezetkímélő megoldás az elektromos autó?