A Tesla vezérigazgatója szerint emberi sofőrök nélküli robot taxik akár már jövőre megérkezhetnek egyes amerikai piacokra. És azt is megjósolta, hogy „körülbelül két év múlva már olyan autót fogunk gyártani, amiben sem kormány, sem pedálok nincsenek.”

Ennek az ígéretnek a középpontjában egy új, az önvezető autók által használandó mikrochip áll, melyet Musk egy hétfőn tartott online prezentáció keretében mutatott be. A Samsung Electronics által gyártott chip minden autónak részese lesz, és a tervek szerint segít a Teslának lekörözni a versenytársakat. Emellett a chip azt is hivatott tükrözni, hogy a Tesla mennyire elkötelezett az önvezető technológia iránt.

A prezentáció során Musk nem feledkezett meg a Model 3 méltatásáról sem, amelyből a Tesla az előzetes várakozásoknál kevesebbet szállított le az első negyedévben. „Az alapvető üzenet az, hogy pénzügyi szempontból őrültség lenne nem Teslát vásárolni.” Az igazgató hozzátette, hogy a Tesla az egyetlen vállalat, amelyik teljesen önvezető hardverrel rendelkezik.

A Teslát már korábban érte kritika amiatt, hogy a „teljesen önvezető” kifejezést használja, mivel az általuk alkalmazott technológia még nem érte el az önvezető iparágon belül „negyedik szint”-nek nevezett minőséget, amely során az autó a vezetés minden aspektusát magára vállalja, a legtöbb esetben bármiféle emberi közbeavatkozás nélkül.

Musk azt is kijelentette, hogy „Egy év múlva több mint egymillió önvezető autó lesz az utakon.” A Tesla 2016 óta dolgozik az önvezető chipen, és Musk korábban azt jövendölte, hogy 2018-ra már teljesen önvezetők lesznek az autók, itt viszont mellétrafált.

A befektetőket egyelőre nem győzte meg a chip, a részvények csak kis mértékben emelkedtek a bejelentés után.

Előző cikkKomolyabb vérfrissítés érkezhet a Tesla Model S-re és X-re, mint vártuk
Következő cikkElon Musk nincs jó véleménnyel a konkurenciáról