Ezt nem sokan tudják, de a Teslának már régóta van egy „végső összeszerelő” üzeme Európában, és ezt a Hollandiában, Tilburgban létesített gyárat 2015-ben további 78 ezer négyzetméterrel bővítették.

A Tesla tilburgi gyára a különböző európai piacokra (Hollandia, Belgium, Franciaország és Németország) kerülő Model S és Model X járművek végső összeszerelését és tesztelését végzi. A gyár egy fedett tesztpályával is rendelkezik, ahol a minőségellenőrzést végzik, mielőtt az autók a tulajdonosokhoz kerülnek.

De a Tesla tervei arról szólnak, hogy egy jelentősebb európai gyárat is építenek Európában, ahol nulláról fognak tudni autókat gyártani az európai piacra. Elon Musk szerint ez egy teljes akkumulátor- és járműgyár lesz. Több ország is kampányt indított, hogy a saját piacára vonzza a Teslát. Eredetileg a vállalat 2017-ben kellett volna, hogy kitűzze a végleges helyszínt, de ez nem történt meg.

Musk tavaly azt mondta, hogy Németország „vezet”, egészen pontosan a német-francia határ lenne a legoptimálisabb, mivel az a Benelux országokhoz is közel van. Most az az új információ, hogy felgyorsítsák az erre irányuló kezdeményezéseket, és még az év vége előtt kitűzik a helyszínt. Az építkezés feltehetőleg a következő 12-18 hónapon belül már folyamatban lesz, és az európai Gigafactory 2021-ben már működhet is.

Előző cikkA Tesla energiatermelés és tárolás üzletágának második negyedéves eredményei
Következő cikkMercedes EQS prototípust kaptak lencsevégre