Mindezt a Volvo tavaly jelentette be, most pedig arról olvashatunk, hogy a szóban forgó elektromos SUV már a következő hónapban meg is érkezik. Ez lesz a Volvo Cars első teljesen elektromos autója, és a vállalati tradíciókat követve annak ellenére, hogy a belsőégésű motor hiánya egy sor kihívást állított fel a tervezők számára, az egyik legbiztonságosabb autó lesz az utakon.

Malin Ekholm, a Volvo biztonságért felelős igazgatója kiemelte, hogy extra módon rámentek a biztonságra az új modell esetében:

„Attól függetlenül, hogy mi hajtja az autót, benzines, vagy elektromos motor, egy Volvónak biztonságosnak kell lennie. A tisztán elektromos XC40 az egyik legbiztonságosabb autó lesz, amit valaha építettünk. Az alapok ugyanazok, mint bármilyen más Volvo esetében. Az emberek az autóban ülnek, így úgy kell azt megtervezni, hogy biztonságos legyen számukra.”

A Volvo is azt csinálja, amit sok más autógyártó is az első elektromos modell kialakítása során, és kihasználja, a belsőégésű motor hiányából adódó előnyöket a kocsi elején lévő gyűrődő zónát érintően. Az akkucsomagot és a meghajtást pedig úgy alkalmazzák, hogy az lejjebb vigye az autó súlypontját.

A kocsi különféle fejlett vezetést segítő rendszerekkel is rendelkezni fog, melyek számára egy sor radar, kamera, és ultrahangos érzékelő fog adatokkal szolgálni. A rendszer skálázható jellegű lesz, azaz bármikor tovább lehet fejleszteni, és új funkciókat hozzáadni, ami egy idő után már az önvezetést fogja jelenteni.

Minden további részlet az elkövetkező hetekben fog kiderülni, mielőtt a teljesen elektromos XC40-et hivatalosan is bemutatják, október 16.-án.

Előző cikkA Maserati 2020 után jön elektromos modellekkel
Következő cikkMcTöltés? Svédországban már a McDonaldsban is lehet villanyautót tölteni