Hyundai Kona teszt – az élhető sziget

Az elmúlt pár hétben attól volt hangos a sajtó, hogy a budapesti autómegosztó rendszert működtető MOL Limo flottája 30 darab teljesen elektromos Hyundai Konával bővült. Pár napra a rendelkezésünkre biztosította a MOL Limo az egyik autót, örömmel jelenthetjük: nagyon élhető a típus.

0

Nagyot fordult a kocka, hiszen az autós berkekben jártas személyek fejében a hatékonyságról és tökéletességre törekvésről többnyire már nem a japán gyártók jelennek meg, hanem a dél-koreaiak, különösképp a Hyundai. A Hyundai évről évre egyre jobban növekvő értékesítési számokkal büszkélkedhet nem véletlenül, hiszen rengeteg forrást allokálnak fejlesztési programokra, köztük az elektromos és hidrogéncellás járművek fejlesztésére is.

Hosszas várakozást követően 2017-ben jelent meg a dél-koreai autógyártó első igazán széles körben forgalmazott villanyautója, az IONIQ. A modell innovatív megoldásaival, különösképpen hihetetlen hatékonyságával nyűgözte le a szaksajtót. Az IONIQ áramvonalas karosszériájának és fejlett hajtásláncának köszönhetően annyira hatékony lett, hogy 2017-es megjelenése óta máig vezeti az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) leghatékonyabb járművek rangsorát.

Az IONIQ-ot követően 2018-ban jelentette be a dél-koreai autógyártó a modell nagyobb testvérének, a crossoverek kategóriájába tartozó, az egyik Hawaii sziget nevét viselő Kona érkezését. A bejelentéstől egészen a tényleges kereskedésekben történő megjelenésig eltelt közel egy év alatt a Kona volt az egyik legjobban várt villanyautó mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon. A hatalmas várakozásnak meglett az eredménye: a gyártónak sikerült az IONIQ hatékonyságát a mai trendnek megfelelő crossover, avagy mini SUV karosszériába átültetni.

Külön örvendetes, hogy az elektromos Kona a kezdetektől fogva kétféle akkumulátormérettel is elérhető a Hyundai kínálatában: 39, illetve 64 kWh-ás változatban. A WLTP standard szerint előbbi 289 kilométer megtételére képes töltés nélkül, míg a 64 kWh-ás változat akár 449 kilométert tud megtenni. A nagy kapacitású akkumulátorok, a formavilág és hatékonyság miatt akkora lett a kereslet az elektromos Konára, hogy a megjelenéskor az egy éves várólista sem volt ritka.

A MOL Limo flottájába került valamennyi elektromos Kona akkumulátorának kapacitása 39 kWh-ás, így a nálunk járt példány is a két változat közül a kisebb akkumulátorral szerelt volt. A modellből elérhető a Hyundai kínálatában egyébiránt hibrid és benzin üzemű változat is, de ezeket a változatokat most figyelmen kívül hagyjuk.

Külső

A Kona a 4,18 méteres hosszával a kompakt SUV-k, avagy crossoverek kategóriájába tartozik. Ezzel a mérettel roppant egyszerű a belvárosi parkolóhelyvadászat, mégis viszonylag kényelmesen el lehet férni, akár a 332 literes csomagtartóban elhelyezett csomagokkal együtt.

Számomra hatalmas pozitívum, hogy végre egy olyan villanyautó a Kona, amely autószerű, pont úgy néz ki, mint bármelyik másik hagyományos autó, nem úgy, mint egy koncepció. Hozzátartozik ehhez természetesen az is, hogy a Kona azért nézhet ki úgy, mint egy hagyományos autó, mert pontosan ezzel a karosszériával értékesítik a benzines modellt is néhány BLUEDRIVE feliratot, a töltőnyílást és az első hűtőrácsot leszámítva.

A járművet előlről megpillantva a MOL Limo élénk színeiben futó díszmatricán felül a zöld rendszám üti meg a szemünket legjobban, nem hiába, hiszen egy teljes értékű elektromos autóról beszélünk. Az elektromos hajtás miatt hűtőrácsra semmi szükség, így a gyártó a helyét egy – számomra legalábbis – virág mintákat jelképező textúrával díszített műanyag elemmel helyettesítette. A mintának a megítélése ízlés kérdése, én személy szerint ötletesnek tartom, hogy nem egy egyszínű homogén felületet látok a Kona orrán.

A textúrázott hűtőrácsot helyettesítő műanyag elemet a dél-koreaiak két vonallal háromfelé osztották. A vezető oldali elemet megnyomva ,,push to open” jelleggel az autó orrán tárul elénk a töltéshez használható aljzat. Az ajtón belül egy LED visszajelző jelzi az akku töltöttségi szintjét.

A töltőaljzattól felfelé haladva találkozunk a ketté osztott első lámpatesttel. A felső csíklámpa a LED menetfényt tartalmazza, míg az alsó, nagyobb lámpatest a hagyományos tompított és távolsági fényszórókat. A fényérzékelő természetesen már az alapfelszereltség részét képezi, azonban a tompított fényszóró még halogén ezen a szinten. Magasabb felszereltség esetében kérhető a LED-es tompított fényszóró. A tesztautóban a halogénnel szerelt tompított fényszóró volt, ami éjszaka kiválóan világított, a fogyasztás miatt viszont érdemes megfontolni a LED-es lámpákat.

A ketté osztott lámpatest véleményem szerint esztétikus megjelenést kölcsönöz az autó orrának, egy kis izgalmat visz a klasszikus SUV vonásokba. Nagyon jól látszik azonban, hogy az emberek a közúton nincsenek még hozzászokva ahhoz, hogy az alsó lámpatest tartalmazza a tompított izzót, nem egy és nem két autós villogott rám szemből az éjszakában, hiszen azt gondolták, ködlámpával megyek.

A koreai remekművet oldalról szemlélve a MOL Limo matricákon és BLUEDRIVE feliraton túlmenően a legjobban a küszöb és kerékjáratok mentén lévő szürke színű műanyag elemek tűnnek fel. Ezeknek az elemeknek a célja, hogy az egyébként nem túl nagy autó (rövidebb, mint egy Golf) vizuálisan nagyobbnak, terepjárószerűnek tűnjön. A tesztautó metálszürke fényezése esetében jól állnak ezek a műanyag betétek, nem üt el. Fehér, kék, vagy más szín esetében sokaknak zavaró lehet azonban.

A műanyag elemek alatt láthatóak a teljesen normális méretű, kis gördülési ellenállású 2015/55 R17 méretű Nexen kerekek, melyek az áramvonalasság jegyében tervezett, alacsonyabb közegellenállást biztosító Aero felnikre vannak szerelve.

A Kona hátulja túl sok érdekességet nem rejt, egy klasszikus crossover jegyeit láthatjuk. Az első lámpákhoz hasonlóan a hátsó lámpák is osztottak, a rendszemtábla felett pedig helyet kapott az extrák sorát képező tolatókamera.

Beltér

Az autó belsejében is visszatükröződik az a mérnöki pontosság és tökéletes minőség, ahogy az külső esetében megfigyelhető. Látszik, hogy valamennyi kapcsoló és gomb mögött mérnöki órák sokasága és tudatos tervezés húzódik meg. Az autóba beülve szinte első pillanatra otthon érezzük magunkat, mindennek megvan a helye, minden gomb pont ott van, ahova egyébként is nyúlnánk.

Sok helyen panaszkodnak a beltér anyaghasználatára, az olcsóság érzetére. Nem állítom azt, hogy nem ültem már minőségibb benyomást keltő járműben, de egy német prémium márka termékéből átülve sem éreztem rosszul magam egy kicsit sem. Ezen a ponton külön kiemelném, hogy a halk villanymotoron túl (sokkal halkabb a Kona, mint egy Tesla, vagy Nissan Leaf például) az autón belül sem zörög.

Az első ülések kifejezetten kényelmesnek mondhatóak, egészen jól tartanak nagyobb kanyarokban is. Alapfelszereltség szerint az ülések manuálisan állíthatóak, a magasabb csomagban elérhető az elektromos állítás lehetősége is. A 195 centiméteremmel meglepő módon magam mögött is egészen jól elfértem, ami nagy bravúr egy 4,18 méteres autótól.

A multifunkciós, elektromos szervós kormánykerék két oldalán 9 és 3 óránál található 1-1 váltófül, melyekkel az elektromos hajtás révén nem sebességi fokozatot, hanem a regeneratív fékrendszer erősségét kapcsolhatjuk. A regeneratív fékrendszer egy olyan sajátossága a legtöbb elektromos autónak, mely segítségével a menetpedált (,,gázpedál”) elengedve a lassulás mozgási energiájából az akkumulátorba visszatöltődő villamos energiát nyerünk ki. A Hyundai Kona esetében a ,,váltófülekkel” a három erősségi fokozatot választhatunk ki. A legerősebb fokozatban sem állóhelyzetre, hanem körülbelül 10 km/h-ig fékezi az autót. A regeneráció erősségének beállításakor érdekesen tapasztaltam az inverz logikát, miszerint a bal oldali kapcsolóval válthatunk magasabb erősségű regenerációra, míg a jobb oldalival csökkenthetjük a regeneráció mértékét.

A kormánykeréken található gombok segítségével vezetés közben kifejezetten egyszerűen lehet kezelni a zenelejátszást és telefonhívásokat, a tempomat/limiter is könnyen beállítható. A kormány mögött 7” átmérőjű Supervision LCD műszeregységen jeleníthető meg a járművel kapcsolatos mindenféle információ, a pillanatnyi sebességtől, a fogyasztáson át egészen a gumiabroncsok nyomásáig.

A kormánynál nekem érdekes volt, hogy az oszlop magassága ugyan állítható, de távolsága nem. Más vezetési pozíciót eredményez ez a korlátozottság a nekem megszokotthoz képest, de lehet alkalmazkodni hozzá.

A kormánytól jobbra található már az alapfelszereltségben is egy 7” átmérőjű érintőképernyős multimédiarendszer. A rendszer alapvetően egész sok mindent tud, sokkal okosabb már alapfunkciókban is például a Nissan rendszerénél. A legjobb funkció egyértelműen az Apple Carplay és Android Auto támogatás, ami nagyon gördülékenyen és jól működik. Az érintőképernyős rendszerhez alapáron kapunk kifejezetten jó felbontású tolatókamerát és hat hangszórót is. Ez a 7”-es kijelző tökéletesen elégnek bizonyult, véleményem szerint felesleges több százezer forintokat költeni a nagyobb, 10,25” átmérőjű multimédiára.

Az infotainment kijelző alatt külön egységet képvisel a nyomógombokkal és tekerőkkel szabályozható klímavezérlő panel. Mivel az összes fedélzeti fogyasztó közül a légkondicionáló berendezés fogyasztja a legtöbbet, remek ötlet volt külön gomb kialakítása a ,,driver only” funkcióhoz. A gomb lenyomásával értelemszerűen csak a vezető felé fúj levegőt a rendszer, így csökkentve a fogyasztást.

Vezetés

A kormánykerék melletti bekapcsoló gomb megnyomásával lehet ,,beindítani” a Konát. A bekapcsolás során üdvözlő dallammal köszönt az autó és rögtön menetre kész. A könyöktámasz előtti, szürke színű hídszerű képződményen kapott helyet az irány kiválasztására alkalmas előválasztó. Váltókar helyett az egyszerűség kedvéért csupán négy gomb szemlélteti a négy üzemmódot: az előremenetet (D), a hátramenetet (R), az ürest (N) és a parkoló állást (P). A megoldás nekem tetszik, a nagy kar teljesen feleslegesen foglalná a helyet.

Az előválasztótól a könyöktámasz felé haladva az elektronikus rögzítőfék és pohártartók után kapcsolók segítségével lehet három fokozatban állítani a két első ülés fűtését, aktiválni az AUTO HOLD funkciót, kikapcsolni a hátsó tolatóradart (első nincs) és kiválasztani a vezetési üzemmódot. Vezetési üzemmódokból négy található a Kona rendszerében: sport, comfort, eco és eco+. Értelemszerűen a sport módban a leggyengébb a visszatöltés és itt a leggyengébb a menetpedál ellenállása is, míg az eco+ már annyira figyel a fogyasztásra, hogy a klímaberendezést is letiltja. A teszt során többnyire eco üzemmódban használtam az autót, előzni és gyorsulni ebben az üzemmódban is lehet jól, viszont közben a visszatöltés is erős és még a klíma is működtethető.

A vezetési élmény összességében pazar. Menetközben jóval halkabb a hajtás, mint például egy Tesla esetében, magasabb sebsségnél a gördülési zaj viszont hallható. Elektromos autó révén a nyomaték azonnali, nincs helye tétlenkedésnek. A 39 kWh-ás változat a 136 lóerős villanymotorával 9,7 másodperc alatt éri el állóhelyzetből a 100 km/h-ás sebességet, vezetés közben viszont sokkal robbanékonyabbnak érződik. A mindennapi közlekedésben teljesen elegendőnek bizonyul, előzni is bátran lehet vele. Az elektromos Kona 64 kWh-ás változata ugyanezt a sprintet egyébként 7,6 másodperc alatt képes teljesíteni.

A gyalogosvédelmi szabályozások értelmében a Konába is került hanggenerátor, amely kifelé játszik egy dallamot. Úgy tűnik, hogy a Hyundai büszke a dallamra, hiszen a Kona termékoldalán külön menüpontként lejátszható ez a dallam. Az én tetszésemet nem nyerte el a 30 km/h sebesség alatt működő hanggenerátor, de szerencsére kikapcsolható nyomógomb segítségével. Azt viszont meg kell hagynom, hogy 30 alatt a hangnak köszönhetően valóban kevesebben lépnek le az autó elé, mint felette.

A villanyautó felár nélkül sávtartó asszisztenssel érkezik, amit érdemes bekapcsoláskor rögtön ki is kapcsolni. Működés közben az asszisztens egyik vonaltól a másikig vezeti az autót (már amikor látja a sávokat), ráadásul pár másodperc elteltével hangosan csipogva kéri a kézrátételt a kormányra. Indexelés hiányában sávváltáskor az asszisztens visszahúz a sávunkba, csupán nagyobb erőkifejtés hatására válthatunk. Az asszisztens minden bekapcsoláskor automatikusan aktiválódik, nem láttam rá lehetőséget, hogy ezt le lehetne tiltani.

Az első gáztöltésű Mcpherson és a hátsó gáztöltésű Multi-link típusú lengéscsillapítók egészen ügyesen kimozogják az úthibákat, tényleg azt lehet mondani, hogy nagyon kellemes az elektromos Konával suhanni, igazán kezes jószágról van szó.

Fogyasztás

A négy napos során 917,4 kilométert tettem meg az elektromos autóval. Ebben a közel 920 kilométerben volt nagyon sok országút, emelkedő, vihar előli menekülés általában 3-4 utassal, klíma és Apple Carplay használatával. Mindezek ellenére a teljes használat alatt 13,2 kWh/100 kilométeres átlagfogyasztással tudtam közlekedni, ami igazán remeknek számít. Biztos vagyok abban, hogy óvatos használat mellett ez az érték le tud menni akár 8-9 kWh/100 km alá is, de a teszt során úgy szerettem volna közlekedni az autóval, ahogy azt tenném bármilyen más hagyományossal is.

A hétvégén négyen megkerültük a Balatont is. A Balaton megkerülése a badacsonyi hegy megmászásával együtt végül 11,3 kWh/100 km-es fogyasztást eredményezett, Badacsony előtt ez az érték 10,8 kWh/100km volt. Ezzel a fogyasztással a kisebb Kona 360 kilométer megtételére lenne képes töltés nélkül. A 10,8 kWh/100 kilométert ha megszorozzuk az áram átlagos 35,31 Ft/kWh költségével,  megkapjuk hogy a Konával akár 381 forintért megtehetünk 100 kilométert. Ez pont annyit jelent, mintha hagyományos, belső égésű motorral szerelt autónk 1 liter/100 kilométert fogyasztana.

Mi sem mutatja jobban, hogy lehet jobb fogyasztással is járni a Konával, mint a nemrég megjelent német Auto Bild magazin tesztje. A 64 kWh-ás modellel mentek 30 km/h-ás sebességgel egészen addig, amíg le nem merült a jármű. A gyári 449 kilométeres hatótávolsághoz képest a németeknek így 1026 kilométert sikerült megtenniük. Tapasztalataim szerint országúton pedig a 100 km/h-ás sebességet szereti a legjobban az autó, utána nő meg jelentősen a fogyasztás.

Töltés

A padlólemezben megtalálható 39,2 kWh kapacitású 327 V-os lítium-ion polimer akkumulátor feltöltéséhez a Hyundai a Konát alapáron 7,2 kW teljesítményű fedélzeti töltővel értékesíti, felár ellenében pedig akár 10,5 kW-os háromfázisú töltővel. Utóbbi esetében megfelelő otthoni villamos hálózattal akár 4 óra alatt teljesen feltölthető a 39 kWh-ás Kona.

Egyenárammal az Európában népszerű modern CCS szabványon keresztül villámtölthető a modell. A kisebb változat legfeljebb 50 kW teljesítménnyel, míg a 64 kWh-ás akár 77 kW-tal tölthető. Ideális esetben tehát a körülbelül 300 kilométer megtételére képes 39 kWh-ás Kona 50 kW-os töltővel 10%-ról 80%-ra körülbelül 50 perc alatt tölthető fel, míg a közel 450 kilométeres 64 kWh-ás Kona 77 kW-os töltési teljesítménnyel 44 perc alatt.

A teszt alatt többnyire a MOL Plugee villámtöltőit vettem igénybe a MOL Plugee alkalmazásával, ahol 20-25 perc alatt kaptam körülbelül 100 kilométernyi hatótávolságot 99 Ft/kWh áron. A várakozási idő pont elég volt arra, hogy megigyak egy kávét a shopban, semmilyen kényelmetlenséget nem okozott a töltés.

Specifikáció

Teljes hossz 4180 mm
Szélesség 1800 mm
Magasság 1570 mm
Önsúly 1535 kg
Csomagtartó 332 liter
Akkumulátor 39,2 kWh lítium-ion polimer
Hatótávolság 289 km (WLTP), 345 km (NEDC)
Töltés 7,2 kW Type2 AC, 50 kW CCS DC
Teljesítmény 136 lóerő
Gyorsulás (0-100 km/h) 9,7 másodperc

Összegzés

Ha röviden kellene jellemeznem a Konát, mindenképpen a ,,nagyon élhető” jelzőt használnám. Az autó kívülről jó megjelenésű, kényelmes elől-hátul, az infotainment rendszer is teszi a dolgát. A teljesítményre panasz nem lehet, hatótávolság tekintetében már a kisebb Kona is kényelmes, a nagyobb pedig olyan kényelmet nyújt, amire panasz nem lehet.

A Hyundai három felszereltségi szinttel kínálja a típust, ám már az alapfelszereltség is tartalmaz olyan extrákat, mint a 7”-os Apple Carplay-t támogató érintőkijelző, a tolatókamera, az ülésfűtés, LED menetfény, vagy éppen Bluetooth kihangosító. A 2,5 millió forintos állami támogatással a 39 kWh-ás változat alapfelszereltségben 8.499.000 Ft, a 64 kWh-ás pedig 12.499.000 Ft. A két változat között jelentős a különbség, személy szerint inkább a kisebb akkumulátorost választanám, és az alapfelszereltség is bőven megfelelő már. Nem kérdés, hogy az elektromos autók körében a Kona egy nagyon jó, ha nem a legjobb ajánlatnak számít. Városi, vagy agglomerációs használatra nagyon megfontolandó.

A budapestieknek pedig fantasztikus hír, hogy elérhető lett a MOL Limo flottájában a típus. Bárki, aki egy kicsit is érdekelt az elektromos autózásban, egy rövid, MOL Limo alkalmazáson belüli regisztrációt követően akár 10 percre is kibérelheti az autót, mindösszesen 95 ft/perc áron. A perc alapú bérlésen túlmenően remek lehetőség, hogy a MOL Limo-tól az autót immáron egy teljes, vagy akár több napra is ki lehet kölcsönözni, 15 999 ft/nap díjért. Villanyautón gondolkodóknak nagyon javasolt egy hétvégére kibérelni egy Konát, belekóstolni a villanyautózás örömeibe. Biztos vagyok abban, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését.

Előző cikkA Tesla egy otthoni csomagot vezetne be napelemmel, Powerwall-al és autós töltővel
Következő cikkLucid: 827 km EPA hatótáv egy feltöltéssel?