Újabb állami támogatással lehet napelemekre pályázni

Sok tervezetet követően megjelent a végleges felhívása annak a pályázatnak, amely a jogosultaknak 100%-os állami támogatással napelemes rendszerek telepítését teszi lehetővé. Az alábbiakban bemutatjuk a fontosabb részleteket.

0

A villanyautókra való átállást kétségkívül pozitívan hat a környezetre. Ez a pozitív hatás nagyban fokozható azzal, ha az autó működtetéséhez szükséges villamos energiát is a hálózatból való vételezés helyett saját magunk termeljük meg megújuló energiahordozók segítségével. Örömhír, hogy a nemrég közzétett pályázati felhívás értelmében az állam egészen nagy mértékű támogatást is biztosít napelemes rendszerek telepítésére.

Az RRF-6.2.1 kód alatt a Széchenyi Terv Plusz keretében kiírt ,,Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című felhívás végleges változata a napokban jelent meg. A felhívás legnagyobb hívószavai között szerepel az önerő nélküli 100%-os állami támogatás, ami vissza nem térítendő formában kerül folyósításra pozitív bírálat esetében.

A pályázatot beadni régiótól függően leghamarabb 2021. december 6-án reggel 8 órától legkésőbb 2024. október 14. reggel 8 óráig lehet, vagy a keret kimerüléséig. Keretből pedig bőven van, hiszen a forrás keretösszege meghaladja a 201 milliárd forintot is. Ez a keretösszeg két részre osztható, hiszen az állami támogatást két különböző tevékenységre lehet igényelni.

A támogatás érvényesíthető egyrészről kizárólag napelemes rendszer telepítésére, másrészt pedig a napelemes rendszer mellett hőszivattyús energiahatékony fűtési rendszer, nyílászárók és hasonló elemek beszerzésére és telepítésére. Előbbire legfeljebb bruttó 2.900.000 Ft, utóbbira pedig maximálisan bruttó 11.300.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető.

A Tesla egy otthoni csomagot vezetne be napelemmel és Powerwall-al

A szimpatikusnak tűnő hívószavak után következik a felhívásban a jogosultak körének meghatározása, amely sajnos meglehetősen lekorlátozza a lakosságnak azt a részét, akik élhetnek a teljesen ingyenes napelemek vagy éppen napelemek és fűtési rendszer kombinációjának lehetőségével.

Pályázni csak és kizárólag olyan nagykorú, magyar adószámmal rendelkező természetes személy pályázhat, aki az érintett ingatlanban tulajdonrésszel rendelkezik. Az érintett ingatlan családi ház, sorház, ikerház, vagy legfeljebb 6 lakásos társasházban lévő lakás lehet, aminek tulajdoni lappján nem lehet semmilyen per, igény vagy végrehajtási jog, továbbá a tulajdonosoknak egy főre eső jövedelme a 2021. augusztus 30-i állapot szerint nem haladhatja meg az éves összevont 4.850.000 Ft-os jövedelmet. A 18 év alatti nevelt gyerekek száma, valamint a kevésbé fejlett térségben való elhelyezkedés viszont többletpontot jelent az elbírálásnál.

Fontos megkötés továbbá, hogy a rengeteg adminisztratív benyújtandó dokumentumon felül még pozitív elbírálás esetében is vállalkozási szerződést csak és kizárólag a programban résztvevő, előzetesen már regisztrált vállalkozással lehet kötni, bárkivel nem. A pályázatot összesen négy ütemben lehet majd benyújtani, az első ütem idén december 6-án indul, a második 2020. szeptemberében, majd 2023-ban és végül 2024-ben.

További részletek, tudnivalók illetve maga a benyújtás a nemrég létrehozott napelem.palyazat.gov.hu oldalon keresztül érhető el.

FORRÁSMagyarország Kormánya
Előző cikkMegérkeztek a kínai villanyautók
Következő cikkNapvilágra került a Panasonic új akkumulátorcellájának prototípusa