A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) jelentése szerint minden kereskedelmileg is elérhető megújuló energia-termelő technológia ára csökkent 2018-ban. A várakozások szerint ez a tendencia folytatódni fog, így a megújuló energia még vonzóbb lesz, és idővel még több országban a legmegfizethetőbb energiának fog számítani. Az IRENA szerint a szél- és napenergia mostanra már olcsóbb lett, mint a fosszilis üzemanyag opció, anélkül, hogy bármilyen támogatást igénybe kelljen hozzá venni.

A tanulmány az új energia termelése mellett arra is kitér, hogy az újonnan létesülő nap- és szélenergia-erőművek működtetése és fenntartása is egyre kevesebbe fog kerülni, mint a létező széntüzelésű erőműveké.

Az IRENA megjegyzi, hogy ahogyan új adatok és számok alakulnak ki, aszerint módosítják majd folyamatosan az előrejelzéseket. Ezek az előrejelzések amúgy következetesen verik a korábban becsült adatokat. Az Ügynökség hisz abban, hogy az árcsökkenés a következő évtizedben is folytatódni fog.

Az IRENA a korábban kiadott Globális Energia Átalakulás jelentésében azt írta, hogy a megújuló energia az elektrifikációval párosulva 60%-al tudja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, és ez a kombináció a teljes energiával kapcsolatos emisszió-csökkentés 75%-át magára tudja vállalni annak érdekében, hogy el lehessen érni a Párizsi Egyezményben megjelölt klímavédelmi célkitűzéseket.

Összességében, a megújuló energiák ára egyre csak csökken, még a szakértők által becsült értékeket is folyamatosan felülmúlják. Az akkumulátor árak is a vártnál gyorsabban válnak megfizethetőbbé, és az intelligens hálózatok is egyre nagyobb teret hódítanak. Ha mindent hozzáadjuk az elektromos járművek felemelkedésével és a zöld gyártásban elért fejleményekkel, akkor elég jól látszik, hogy hogy tudna kinézni egy fenntartható jövő.

Előző cikkA Ferrari bemutatta az első plug-in autóját, teljesen elektromos változatra még nem áll készen
Következő cikkAz SUV-k felélik, amit a Tesla megspórol