A Rocky Mountain Institute kutatóintézet által kiadott friss jelentés szerint 2035-re a tervezett gázerőművek 90%-át költségesebb lesz működtetni, mint építeni egy új, tároló rendszerekkel ellátott szél- vagy napenergia telepet. Mindez olyan gyorsan fog végbemenni, hogy a jelenleg még csak tervrajzon szereplő gázerőművek, még azelőtt gazdaságtalanná fognak válni, hogy megtérülne a tulajdonos befektetése.

Jelenleg az Egyesült Államok energiatermelésének 35%-ért felel a földgáz, a szén pedig 27,4%-al a második helyen áll.

Közvetve ide kapcsolódik az is, hogy manapság már annyira könnyen és olcsón hozzá lehet jutni napelemekhez, hogy vannak akik, kerítésként húzzák fel őket. A Hollandiában indult kezdeményezéssel évente akár 11 ezer kWh-nyi energia is termelhető, ami egy elektromos autónak több mint 50 ezer kilométerre elegendő töltést tud adni, vagy éppen három otthont tud ellátni elektromossággal.

Nemcsak Hollandiában, Amerikában is egyre többen döntenek úgy, hogy nem dugják a fejüket a homokba a klímaváltozást illetően. Nemrég például kb. ezer Amazon alkalmazott jelentette be, hogy szeptember 20.-án sztrájkra képnek, mely során azt követelik, hogy a technológiai óriásvállalat 2030-ra nullára csökkentse az éghajlatot érintő emisszióját. Mindennek hátterében azok az új szerződések állnak, amiket az Amazon a fosszilis üzemanyagiparral, valamint egy klímaváltozás-tagadó intézettel kötött. A sztrájkolók azt szeretnék elérni, hogy az Amazon ne támogasson olyan politikusokat és lobbistákat, akik szerint nincs klímaváltozás, valamint ne üzleteljenek többet olaj- és gázipari vállalatokkal, melyek az Amazon fejlett technológiáját az olaj- és gázkitermelés felgyorsítására alkalmazzák.

Eközben az Egyesült Államok naposabb részén, Kaliforniában meghoztak egy döntést, miszerint nem lehet többé adót kivetni a tetőkön elhelyezett napelemekre. Így nem kell adót fizetni sem a családi házak, sem az üzlethelységek tetején elhelyezett napelemes cellákból generált energia után.

Előző cikkA Nissan új koncepcióját kereskedőivel már megosztotta
Következő cikkÍgy nézne ki egy Honda E Type R